Akdeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde yer fıstığı yetiştiriciliği yapılır. Aydın, Muğla, Adana, Mersin, Osmaniye, Antalya ve Kahramanmaraş illeri yer fıstığı yetiştiriciliğinde ülkemizde öne çıkan illerdendir.
Contents
- 1 Yer fıstığı kaç günde çıkar?
- 2 Evde yer fıstığı nasıl yetişir?
- 3 Yer fıstığı nasıl bir iklimde yetişir?
- 4 Yer fıstığı ekildikten kaç ay sonra çiçeklenmeye başlar?
- 5 Yer fıstığı ne zamana kadar sulanır?
- 6 Yer fıstığı hangi gübreleme programı?
- 7 Yer fıstığı ne zaman dikilir?
- 8 Osmaniye yer fıstığı ne zaman ekilir?
- 9 Hangi ilimizin fıstığı meşhur?
- 10 Yer fıstığı hangi ilde yetişir?
- 11 Türkiye’de en cok fıstık nerede yetişir?
- 12 Yer fıstığı kaç cm ekilir?
Yer fıstığı kaç günde çıkar?
Büyüme koşullarına ve yer fıstığı yetiştiriciliğine bağlı olarak, hasat alt türler için ürün verme süresi farklılık gösterir. A. h. fastigiata tipleri dikimden genellikle 90 ila 130 gün sonra ve A. h. hypogaea türleri. alt türler için ekimden 120 ila 150 gün sonra ürün verirler.
Evde yer fıstığı nasıl yetişir?
Çiftçiler, bir önceki yılın mahsulünden özel olarak yetiştirilen yer fıstığı çekirdeğini yaklaşık iki santim derinliğinde ve yaklaşık beş santimetre aralıklarla ekilir. Dikim öncesi toprağı biraz işlemek; zengin, ve iyi hazırlanmış bir tohum yatağı sağlar. İyi bir ürün için 140 ila 150 adet dönsüz gün gerekir.
Yer fıstığı nasıl bir iklimde yetişir?
Yer Fıstığı İklim İsteği Yer fıstığı; tropikal ve ılıman iklim bölgelerinde yetişi. Isı ve güneş isteği oldukça fazladır. Aylık ortalama ısı isteği 20 derece kadar ölçülür. Çimlenme döneminde sıcaklığın maksimum 12-13 derece olması gerekir.
Yer fıstığı ekildikten kaç ay sonra çiçeklenmeye başlar?
Çeşitlere ve iklim şartlarına göre çıkıştan yaklaşık 1 ay sonra çiçeklenme başlar ve daha sonra hızla çiçeklenme artar ve ekimden 60-70 gün sonra en yüksek seviyesine ulaşır.
Yer fıstığı ne zamana kadar sulanır?
Yerfıstığında en uygun sulama yöntemi yağmurlama sulamadır. İlk sulamada bitkiler suya doyurulmalıdır. Hava sıcaklığı ve toprak yapısına göre 15-17 gün arayla 4-5 sulama yapılmalıdır.
Yer fıstığı hangi gübreleme programı?
Uzun yıllar yerfıstığı yetiştirilen veya bakteri aşılaması yapılan yerlere ekimle birlikte 4-6 kg/da Azotlu gübre (saf madde) uygulanmalıdır. Yaklaşık çiçeklenme döneminde bitki köklerinde yeterli nodozite oluşumu var ise üst gübrelemeye gerek yoktur.
Yer fıstığı ne zaman dikilir?
Yer Fıstığı Tohumu Ne Zaman Ekilir? Yer fıstığı tohumunun çeşidi ekim zamanını değiştirebilmektedir. Fakat genel olarak Nisan ayından Haziran ayının sonuna kadar ekim yapılabilir.
Osmaniye yer fıstığı ne zaman ekilir?
Ekim: Toprak yapısına ve çeşide göre 75-90 cm sıra aralığında, 5-9 cm derine, 15-20 cm sıra üzerinde olacak şekilde ekilir. Bölgemizde 10 Nisan-20 Mayıs tarihlerinde birinci ürün olarak, buğday hasadından sonra ikinci ürün olarak ekilir.
Hangi ilimizin fıstığı meşhur?
antep.
Yer fıstığı hangi ilde yetişir?
Türkiye’de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep’i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.
Türkiye’de en cok fıstık nerede yetişir?
Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa’da yapılmaktadır.
Yer fıstığı kaç cm ekilir?
Yerfıstığı ekiminde mibzer, 75-80 cm sıra arası ve 25-30 cm sıra üzeri mesafesine ekim yapacak şekilde ayarlanmalıdır.